Zlodej z Bagdadu

Zlodej z Bagdadu

138 minút
1924
USA Akčný / Dobrodružný / Rodinný

Zlodej sa zamiluje do dcéry bagdadského kalifa. Kalif dá jej ruku tomu nápadníkovi, ktorý po siedmich mesiacoch prinesie najcennejší poklad. Jedno z desiatich najlepších majstrovských diel hollywoodskej nemej éry, zreštaurované z pôvodného 35 mm negatívu. Tento švihácky príbeh z Tisíc a jednej noci bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. Séria Masters of Cinema s hrdosťou vydáva nanovo zreštaurovaný Fairbanksov a Walshov epos s nádhernou hudbou majstra Carla Daviesa pod taktovkou Philharmonia Orchestra, v dvojformátovom vydaní a po prvýkrát vo Veľkej Británii.

Viac informácií

Podobné tituly

Posledný Mohykán
Stratený svet
Tarzan a zlatý lev
Robin Hood
Král kráľov

O programe

1924
USA Akčný / Dobrodružný / Rodinný

Zlodej sa zamiluje do dcéry bagdadského kalifa. Kalif dá jej ruku tomu nápadníkovi, ktorý po siedmich mesiacoch prinesie najcennejší poklad. Jedno z desiatich najlepších majstrovských diel hollywoodskej nemej éry, zreštaurované z pôvodného 35 mm negatívu.
Tento švihácky príbeh z Tisíc a jednej noci bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. Séria Masters of Cinema s hrdosťou vydáva nanovo zreštaurovaný Fairbanksov a Walshov epos s nádhernou hudbou majstra Carla Daviesa pod taktovkou Philharmonia Orchestra, v dvojformátovom vydaní a po prvýkrát vo Veľkej Británii.

Tvorcovia

Raoul Walsh

Hrajú

Douglas Fairbanks, Snitz Edwards, Charles Belcher

Trailer