Posledný Mohykán

Posledný Mohykán

72 minút
1920
USA Akčný / Dobrodružný / Dráma / Romantický / Western

Uprostred bojov medzi Francúzskom a Indiánmi sa najstaršia dcéra britského dôstojníka zaľúbi do indiánskeho spojenca, ktorý je posledným žijúcim bojovníkom mohykánskeho kmeňa. Uncas, syn posledného žijúceho náčelníka Mohykánov, varuje Britov pred blížiacim sa vojnovým oddielom Hurónov a upúta pozornosť Cory Munroovej, plukovníkovej dcéry, ktorá prišla na návštevu z pevnosti Fort Henry. Keď ich Magua, zved a domnelý britský spojenec vyslaný odprevadiť Coru a jej sestru späť do Fort Henry, namiesto toho unesie, Uncas, jeho otec a zároveň ich priateľ dievčatá zachráni pred istou záhubou. Literárna klasika Jamesa Fenimora Coopera, ktorá vyšla v roku 1826, sa dočkala mnohých filmových spracovaní. Táto nemá verzia, ktorú nakrútili vizionárski filmári Clarence Brown a Maurice Tourneur, bola uvedená v roku 1920, teda v čase, keď celovečerné filmy takýchto rozmerov boli ešte v plienkach. Rozsiahle exteriérové lokácie, kulisy a kostýmy a veľkolepé bojové scény sú pôsobivé aj po takmer sto rokoch. Pozitívne vykreslenie niektorých indiánskych postáv bolo na tú dobu tiež raritou. V jednej z prvých neobsadených úloh sa medzi bojovníkmi mihol mladý Boris Karloff.

Viac informácií

Podobné tituly

Stratený svet
Tarzan a zlatý lev
Robin Hood
Zrodenie národa
Fantóm opery
Zlodej z Bagdadu

O programe

1920
USA Akčný / Dobrodružný / Dráma / Romantický / Western

Uprostred bojov medzi Francúzskom a Indiánmi sa najstaršia dcéra britského dôstojníka zaľúbi do indiánskeho spojenca, ktorý je posledným žijúcim bojovníkom mohykánskeho kmeňa.

Uncas, syn posledného žijúceho náčelníka Mohykánov, varuje Britov pred blížiacim sa vojnovým oddielom Hurónov a upúta pozornosť Cory Munroovej, plukovníkovej dcéry, ktorá prišla na návštevu z pevnosti Fort Henry. Keď ich Magua, zved a domnelý britský spojenec vyslaný odprevadiť Coru a jej sestru späť do Fort Henry, namiesto toho unesie, Uncas, jeho otec a zároveň ich priateľ dievčatá zachráni pred istou záhubou. Literárna klasika Jamesa Fenimora Coopera, ktorá vyšla v roku 1826, sa dočkala mnohých filmových spracovaní. Táto nemá verzia, ktorú nakrútili vizionárski filmári Clarence Brown a Maurice Tourneur, bola uvedená v roku 1920, teda v čase, keď celovečerné filmy takýchto rozmerov boli ešte v plienkach. Rozsiahle exteriérové lokácie, kulisy a kostýmy a veľkolepé bojové scény sú pôsobivé aj po takmer sto rokoch. Pozitívne vykreslenie niektorých indiánskych postáv bolo na tú dobu tiež raritou. V jednej z prvých neobsadených úloh sa medzi bojovníkmi mihol mladý Boris Karloff.

Tvorcovia

Maurice Tourneur, Clarence Brown

Hrajú

Barbara Bedford, Wallace Beery, Alan Roscoe

Trailer