Tori a Lokita

Tori a Lokita

2022
Francúzko / Belgicko Dráma

Bratia Dardennovci v jednom zo svojich najlepších filmov prinášajú silnú, sociálne realistickú výpoveď o ľudstve a humanizme. Mladý chlapec a dospievajúce dievča, ktorí pricestovali z Afriky do Belgicka, čelia vďaka svojmu nerozlučnému priateľstvu ťažkým podmienkam imigrácie. Lokita sa snaží presvedčiť úrady, že v západoafrickom sirotinci vypátrala a spoznala svojho o osem rokov mladšieho brata Toriho – hoci ho naposledy videla ako batoľa. Jej obavy sú oprávnené. Nie je dôveryhodným svedkom. A skutočne, Tori nie je jej pokrvný príbuzný; spoznali sa až na vyčerpávajúcej ceste naprieč Európou. Ich silné puto však nie je len dielom okolností. V nepriateľskom a nebezpečnom prostredí nachádzajú jeden pri druhom lásku a oporu. Dočasne ubytovaní v štátom spravovanom centre, pracujú v noci bok po boku v talianskej reštaurácii, v ktorej slúžia jej šéfkuchárovi ako poslíčkovia drog. Bratia Dardenneovci pracujú zotrvalo na takej vysokej úrovni (Dva dni, jedna noc; Neznáme dievča), že máme tendenciu vnímať ich filmy ako niečo samozrejmé. To by však bola chyba. V čase, keď veľkej časti kinematografie dominujú fantazijné úteky od reality k moci a sile, bratia Dardenneovci zakladajú svoje filmy na sociálnom realizme a vcítení sa do slabých a zraniteľných. Ich posledný film vás napne až na prasknutie a rozbúši vám srdce.

Viac informácií

Podobné tituly

Neznáme dievča
Mladý Ahmed
Dva dni, jedna noc

O programe

2022
Francúzko / Belgicko Dráma

Bratia Dardennovci v jednom zo svojich najlepších filmov prinášajú silnú, sociálne realistickú výpoveď o ľudstve a humanizme. Mladý chlapec a dospievajúce dievča, ktorí pricestovali z Afriky do Belgicka, čelia vďaka svojmu nerozlučnému priateľstvu ťažkým podmienkam imigrácie.

Lokita sa snaží presvedčiť úrady, že v západoafrickom sirotinci vypátrala a spoznala svojho o osem rokov mladšieho brata Toriho – hoci ho naposledy videla ako batoľa. Jej obavy sú oprávnené. Nie je dôveryhodným svedkom. A skutočne, Tori nie je jej pokrvný príbuzný; spoznali sa až na vyčerpávajúcej ceste naprieč Európou. Ich silné puto však nie je len dielom okolností. V nepriateľskom a nebezpečnom prostredí nachádzajú jeden pri druhom lásku a oporu. Dočasne ubytovaní v štátom spravovanom centre, pracujú v noci bok po boku v talianskej reštaurácii, v ktorej slúžia jej šéfkuchárovi ako poslíčkovia drog. Bratia Dardenneovci pracujú zotrvalo na takej vysokej úrovni (Dva dni, jedna noc; Neznáme dievča), že máme tendenciu vnímať ich filmy ako niečo samozrejmé. To by však bola chyba. V čase, keď veľkej časti kinematografie dominujú fantazijné úteky od reality k moci a sile, bratia Dardenneovci zakladajú svoje filmy na sociálnom realizme a vcítení sa do slabých a zraniteľných. Ich posledný film vás napne až na prasknutie a rozbúši vám srdce.

Tvorcovia

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Hrajú

Alban Ukaj, Marc Zinga, Pablo Schils, Joely Mbundu

Trailer

Ocenenia

Won Nominated
Award
2022
Cannes IFF
Festival's special 75th anniversary Prize
Award
2022
San Sebastián IFF
Euskal Gidoigileen Elkartea Award
Award
2022
Jerusalem IFF
Best International Film