Sparta

Sparta

94 minút
2022
Nemecko / Rakúsko / Francúzko Dráma

Ewald sa pred rokmi presťahoval do Rumunska. Teraz má štyridsať rokov a chcel by začať odznova. Opúšťa svoju priateľku a sťahuje sa do vnútrozemia. S mladými chlapcami z okolia premení chátrajúcu školu na pevnosť. Deti si užívajú novú, bezstarostnú existenciu. Čoskoro sa však prebudí nedôvera dedinčanov. A Ewald je nútený čeliť pravde, ktorú dlho potláčal. SPARTA je bratským filmom RIMINI a záverom diptychu Ulricha Seidla o nezvratnosti toho, čo sa udialo a o bolesti pri hľadaní samého seba. Kontroverzný film SPARTA bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebastiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festivalu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mestách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy. V schátraných domoch buduje „džudo centrá", ktoré sa stávajú zvláštnym útočiskom pre množstvo detí mimo domova, ktoré ich navštevujú, pretože väčšina ich rodičov sú alkoholici, čo ich zneužívajú. SPARTA nadväzuje na film RIMINI a vytvára s ním dvojdielny príbeh o dvoch veľmi odlišných synoch bývalého nacistu trpiaceho demenciou (Hans-Michael Rehberg vo svojej poslednej úlohe). Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete.

Viac informácií

Podobné tituly

V pivnici
Safari

O programe

2022
Nemecko / Rakúsko / Francúzko Dráma

Ewald sa pred rokmi presťahoval do Rumunska. Teraz má štyridsať rokov a chcel by začať odznova. Opúšťa svoju priateľku a sťahuje sa do vnútrozemia. S mladými chlapcami z okolia premení chátrajúcu školu na pevnosť. Deti si užívajú novú, bezstarostnú existenciu. Čoskoro sa však prebudí nedôvera dedinčanov. A Ewald je nútený čeliť pravde, ktorú dlho potláčal. SPARTA je bratským filmom RIMINI a záverom diptychu Ulricha Seidla o nezvratnosti toho, čo sa udialo a o bolesti pri hľadaní samého seba.

Kontroverzný film SPARTA bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebastiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festivalu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mestách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy. V schátraných domoch buduje „džudo centrá", ktoré sa stávajú zvláštnym útočiskom pre množstvo detí mimo domova, ktoré ich navštevujú, pretože väčšina ich rodičov sú alkoholici, čo ich zneužívajú. SPARTA nadväzuje na film RIMINI a vytvára s ním dvojdielny príbeh o dvoch veľmi odlišných synoch bývalého nacistu trpiaceho demenciou (Hans-Michael Rehberg vo svojej poslednej úlohe). Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete.

Tvorcovia

Ulrich Seidl

Hrajú

Hans-Michael Rehberg, Georg Friedrich, Florentina Pop

Trailer

Ocenenia

Won Nominated
Award
2022
San Sebastián IFF
Main Competition 2022