Onoda

Onoda

166 minút
2021
Nemecko / Taliansko / Francúzko / Belgicko Dobrodružný / Dráma / Vojnový

10 000 nocí v džungli. Je koniec roka 1944. Japonsko prehráva vojnu. Na príkaz záhadného majora Tanigučiho je mladý Hiroo Onoda tesne pred americkým vylodením poslaný na ostrov na Filipínach. Hŕstka vojakov, ktorých vezme so sebou do džungle, čoskoro objaví neznámu doktrínu, ktorá ich k tomuto mužovi pripúta: Tajná vojna. Pre Impérium sa vojna čoskoro skončí. Pre Onodu sa skončí o 10 000 nocí neskôr. V roku 1944 je s blížiacim sa koncom vojny v Japonsku poručík Onoda odvelený na ostrov na Filipínach s rozkazom nikdy sa nevzdávať. Skupina vojakov, ktorých vzal so sebou, po príchode umiera a keďže sám netuší, že jeho krajina kapitulovala, pokračuje vo fantómovej vojne, kým ho realita nedobehne, teda ďalších tridsať rokov, čo sa rovná desaťtisíc nociam. Arthura Harariho inšpirovala k filmovému spracovaniu príbehu Onoda autobiografická predloha a špecifický charakter hlavnej postavy. Festival Cannes objavil režiséra v roku 2019, keď spolu s Justine Triet napísali scenár k filmu Sibyl. Svoj prvý úspech dosiahol štyri roky predtým celovečerným filmom Diamant noir (Temný diamant).

Viac informácií

Podobné tituly

Assassin
Tá, ktorá odišla
Posledné večery na Zemi
Niet zla medzi nami

O programe

2021
Nemecko / Taliansko / Francúzko / Belgicko Dobrodružný / Dráma / Vojnový

10 000 nocí v džungli.

Je koniec roka 1944. Japonsko prehráva vojnu. Na príkaz záhadného majora Tanigučiho je mladý Hiroo Onoda tesne pred americkým vylodením poslaný na ostrov na Filipínach. Hŕstka vojakov, ktorých vezme so sebou do džungle, čoskoro objaví neznámu doktrínu, ktorá ich k tomuto mužovi pripúta: Tajná vojna. Pre Impérium sa vojna čoskoro skončí. Pre Onodu sa skončí o 10 000 nocí neskôr.

V roku 1944 je s blížiacim sa koncom vojny v Japonsku poručík Onoda odvelený na ostrov na Filipínach s rozkazom nikdy sa nevzdávať. Skupina vojakov, ktorých vzal so sebou, po príchode umiera a keďže sám netuší, že jeho krajina kapitulovala, pokračuje vo fantómovej vojne, kým ho realita nedobehne, teda ďalších tridsať rokov, čo sa rovná desaťtisíc nociam. Arthura Harariho inšpirovala k filmovému spracovaniu príbehu Onoda autobiografická predloha a špecifický charakter hlavnej postavy. Festival Cannes objavil režiséra v roku 2019, keď spolu s Justine Triet napísali scenár k filmu Sibyl. Svoj prvý úspech dosiahol štyri roky predtým celovečerným filmom Diamant noir (Temný diamant).

Tvorcovia

Arthur Harari

Hrajú

Júja Endó, Tecuja Čiba, Kai Inowaki, Šinsuke Kató

Ocenenia

Won Nominated
Award
2021
MFF Cannes
Un Certain Regard
Award
2022
César
Nejlepší původní scénář
Award
2022
Lumière
Nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší scénář, nejlepší kamera