Margrete: kráľovna severu

Margrete: kráľovna severu

2021
Česko / Iceland / Polsko / Sweden / Nórsko / Dánsko Dobrodružný / Životopisný / Historický

Alternatívna trojdielna miniséria filmu Margrete: kráľovná severu, príbeh ženy, ktorá zjednotila Škandináviu. Kráľovná Margrete vládne Švédsku, Nórsku a Dánsku prostredníctvom svojho adoptívneho syna Erika. Avšak chystá sa sprisahanie a Margrete sa ocitne v neriešiteľnej dileme, ktorá by mohla zničiť jej celoživotné dielo: Kalmarskú úniu. "Píše sa rok 1402. Margrete sa podarilo to, čo žiadnemu mužovi pred ňou. Spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do mierovo orientovanej únie, ktorej sama vládne prostredníctvom svojho mladého adoptívneho syna Erika. Únia je však obkľúčená nepriateľmi, a tak Margrete plánuje manželstvo medzi Erikom a anglickou princeznou. Spojenectvo s Anglickom by únii zaručilo status vznikajúcej európskej veľmoci, ale hroziace sprisahanie môže zničiť Margrete a všetko, čomu verila. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlhú kariéru ako jedna z najznámejších dánskych režisérok TV sérií, ako Borgiovci (2013), The Killing, Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Homeland (V mene vlasti) (2018). Charlotte Sieling prináša v snímke MARGRETE - KRÁĽOVNÁ SEVERU jeden z najväčších príbehov severských krajín, príbeh o jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách. Zaujímavosti: Dánska kráľovná Margrethe II. sa zúčastnila dánskej premiéry filmu o svojej predchodkyni. Film sa nakrúcal v Českej republike, ale po dvoch týždňoch sa produkcia dočasne zastavila kvôli Covid-19.

Viac informácií

Epizódy

S01E01

Margrete: královna severu, EP 1/3

42 minút

Margrete: královna severu, EP 1/3

Margrete I. spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do zväzku, ktorému vládne prostredníctvom svojho adoptívneho syna, kráľa Erika. Nepriatelia ich obklopujú zo všetkých strán, a preto Margrete dohovoria manželstvo medzi Erikom a anglickou princeznou, aby posilnila Kalmarskú úniu.

S01E02

Margrete: královna severu, EP 2/3

41 minút

Margrete: královna severu, EP 2/3

Na kalmarský hrad prichádza cudzinec. Tvrdí, že je Margretin syn, kráľ Oluf, ktorý zomrel pred šestnástimi rokmi. Margrete sa ocitá vo veľkom dileme. Nie je mladý kráľ predsa len mŕtvy, alebo je Margrete obeťou sprisahania?

S01E03

Margrete: královna severu, EP 3/3

42 minút

Margrete: královna severu, EP 3/3

Na hrade zavládne chaos. Adoptívny syn kráľovnej Margrete, kráľ Erik, sa ujíma moci a uvrhne kráľovnú do domáceho väzenia. Na hrad sa však vracia Margretin vyslanec v Prusku so správou o sprisahaní, ktoré hrozí zničiť jej životné dielo: Kalmarskú úniu.

O programe

2021
Česko / Iceland / Polsko / Sweden / Nórsko / Dánsko Dobrodružný / Životopisný / Historický

Alternatívna trojdielna miniséria filmu Margrete: kráľovná severu, príbeh ženy, ktorá zjednotila Škandináviu.

Kráľovná Margrete vládne Švédsku, Nórsku a Dánsku prostredníctvom svojho adoptívneho syna Erika. Avšak chystá sa sprisahanie a Margrete sa ocitne v neriešiteľnej dileme, ktorá by mohla zničiť jej celoživotné dielo: Kalmarskú úniu.

"Píše sa rok 1402. Margrete sa podarilo to, čo žiadnemu mužovi pred ňou. Spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do mierovo orientovanej únie, ktorej sama vládne prostredníctvom svojho mladého adoptívneho syna Erika. Únia je však obkľúčená nepriateľmi, a tak Margrete plánuje manželstvo medzi Erikom a anglickou princeznou. Spojenectvo s Anglickom by únii zaručilo status vznikajúcej európskej veľmoci, ale hroziace sprisahanie môže zničiť Margrete a všetko, čomu verila. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlhú kariéru ako jedna z najznámejších dánskych režisérok TV sérií, ako Borgiovci (2013), The Killing, Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Homeland (V mene vlasti) (2018). Charlotte Sieling prináša v snímke MARGRETE - KRÁĽOVNÁ SEVERU jeden z najväčších príbehov severských krajín, príbeh o jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách.

Zaujímavosti:
Dánska kráľovná Margrethe II. sa zúčastnila dánskej premiéry filmu o svojej predchodkyni.
Film sa nakrúcal v Českej republike, ale po dvoch týždňoch sa produkcia dočasne zastavila kvôli Covid-19.