Hudba

Hudba

104 minút
2023
Nemecko / Francúzko / Grécko / Srbsko Dráma

Voľne inšpirované mýtom o Oidipovi. Po narodení v gréckych horách počas búrlivej noci je Jon opustený a adoptovaný bez toho, aby poznal svojho otca alebo matku. Ako mladý muž sa stretáva s Iro, dozorkyňou vo väznici, v ktorej skončí po tragickej nehode. Iro vyhľadáva jeho prítomnosť, stará sa o neho a nahráva mu hudbu. Jonovi začne slabnúť zrak... Odvtedy za každú stratu, ktorú utrpí, niečo získa. A tak napriek oslepnutiu žije svoj život plnšie ako kedykoľvek predtým. Jadrom tohto majstrovského eliptického rozprávania je mýtus o Oidipovi, v ktorom každý, aj ten najmenší detail môže, ale nemusí niečo symbolizovať. Tento film nás prenáša z gréckych hôr a pláží k berlínskym jazerám a dostávame sa v ňom z 80. rokov až do súčasnosti. V tomto období možno s istotou identifikovať len jeden časový úsek: rok 2006 (s majstrovstvami sveta vo futbale a dvoma minútami, ktoré rozhodli o víťazstve Talianska). Jednej noci je pred búrkou zachránený novorodenec, ktorého sa ujme záchranár Elias so svojou ženou a dá mu meno Jon. Ako mladý muž je Jon napadnutý a nechtiac spôsobí útočníkovu smrť. Obeťou nie je nikto iný ako... Vo väzení sa Jon zblíži s dozorkyňou Iro a začne s ňou milostný vzťah. Na playliste hrá baroková hudba: Monteverdi, Bach, Pergolesi. Estetika tejto hudby sa stáva nosným princípom celého filmu a odráža jednotlivé udalosti na prvý pohľad jasne a konkrétne, v konečnom dôsledku však tajomne a abstraktne, charakteristicky strohým spôsobom. Angela Schanelec v barokovo-postmodernom filme uplatňuje poznatky z teórie afektu a teórie hudobných figúr. Návyková intelektuálno-zmyslová výzva, ktorá nám umožňuje vidieť, aj keď sme slepí.

Viac informácií

Podobné tituly

Antológia mesta duchov
Niet zla medzi nami
Začiatok

O programe

2023
Nemecko / Francúzko / Grécko / Srbsko Dráma

Voľne inšpirované mýtom o Oidipovi. Po narodení v gréckych horách počas búrlivej noci je Jon opustený a adoptovaný bez toho, aby poznal svojho otca alebo matku. Ako mladý muž sa stretáva s Iro, dozorkyňou vo väznici, v ktorej skončí po tragickej nehode. Iro vyhľadáva jeho prítomnosť, stará sa o neho a nahráva mu hudbu. Jonovi začne slabnúť zrak... Odvtedy za každú stratu, ktorú utrpí, niečo získa. A tak napriek oslepnutiu žije svoj život plnšie ako kedykoľvek predtým.

Jadrom tohto majstrovského eliptického rozprávania je mýtus o Oidipovi, v ktorom každý, aj ten najmenší detail môže, ale nemusí niečo symbolizovať. Tento film nás prenáša z gréckych hôr a pláží k berlínskym jazerám a dostávame sa v ňom z 80. rokov až do súčasnosti. V tomto období možno s istotou identifikovať len jeden časový úsek: rok 2006 (s majstrovstvami sveta vo futbale a dvoma minútami, ktoré rozhodli o víťazstve Talianska). Jednej noci je pred búrkou zachránený novorodenec, ktorého sa ujme záchranár Elias so svojou ženou a dá mu meno Jon. Ako mladý muž je Jon napadnutý a nechtiac spôsobí útočníkovu smrť. Obeťou nie je nikto iný ako... Vo väzení sa Jon zblíži s dozorkyňou Iro a začne s ňou milostný vzťah. Na playliste hrá baroková hudba: Monteverdi, Bach, Pergolesi. Estetika tejto hudby sa stáva nosným princípom celého filmu a odráža jednotlivé udalosti na prvý pohľad jasne a konkrétne, v konečnom dôsledku však tajomne a abstraktne, charakteristicky strohým spôsobom. Angela Schanelec v barokovo-postmodernom filme uplatňuje poznatky z teórie afektu a teórie hudobných figúr. Návyková intelektuálno-zmyslová výzva, ktorá nám umožňuje vidieť, aj keď sme slepí.

Tvorcovia

Angela Schanelec

Hrajú

Wolfgang Michael, Agathe Bonitzer, Aliocha Schneider, Marisha Triantafyllidou, Argyris Xafis

Trailer

Ocenenia

Won Nominated
Award
2023
MFF Berlín
Nejlepší scénář