Golda - Železná lady Izraela

Golda - Železná lady Izraela

96 minút
2023
USA / Veľká Británia Životopisný / Dráma / Vojnový

Izrael, 1973. Jedna žena medzi víťazstvom a porážkou. Napínavá dráma, ktorá zachytáva, akým zodpovedným a kontroverzným rozhodnutiam musela čeliť Golda Meirová – známa aj ako „železná lady Izraela“ – počas jomkipurskej vojny v roku 1973. 6. októbra 1973, pod rúškom tmy, v deň najväčšieho izraelského sviatku a počas mesiaca ramadánu, začali spojené vojská Egypta, Sýrie a Jordánska prekvapivý útok na Sinajský polostrov a Golanské výšiny. Golda Meirová, jediná premiérka v dejinách Izraela, stojí proti presile, čelí bezprostrednému, evidentnému a všadeprítomnému nebezpečenstvu, tikajúcej časovanej bombe, ktorej, ako dúfala, nikdy nebude musieť čeliť. Zahltená, paralyzovaná a frustrovaná vo svojom čisto mužskom kabinete, s malou nádejou na záchranu, sa táto jediná žena ocitá v závode s časom o záchranu miliónov životov na oboch stranách konfliktu. Takmer nepoznateľná Helen Mirren stelesňuje jednu z najikonickejších a najvplyvnejších politických vodkýň dvadsiateho storočia, ktorú predtým v televízii stvárnila Ingrid Bergman a na divadelných doskách Anne Bancroft. Golda Meirová sa ocitla v centre dramatických geopolitických udalostí a v rozhodujúcej scéne vysokej diplomacie, v okamihu, ktorý sa jej krajine mohol stať osudným, ako žena obklopená samými mužmi – generálmi Dajanom, Elazarom, Šaronom a tiež Henrym Kissingerom.

Viac informácií

Podobné tituly

Spitfire
Prísľub úsvitu
Margrete - Kráľovna severu
JFK Návrat: Za zrkadlom

O programe

2023
USA / Veľká Británia Životopisný / Dráma / Vojnový

Izrael, 1973. Jedna žena medzi víťazstvom a porážkou.

Napínavá dráma, ktorá zachytáva, akým zodpovedným a kontroverzným rozhodnutiam musela čeliť Golda Meirová – známa aj ako „železná lady Izraela“ – počas jomkipurskej vojny v roku 1973.

6. októbra 1973, pod rúškom tmy, v deň najväčšieho izraelského sviatku a počas mesiaca ramadánu, začali spojené vojská Egypta, Sýrie a Jordánska prekvapivý útok na Sinajský polostrov a Golanské výšiny. Golda Meirová, jediná premiérka v dejinách Izraela, stojí proti presile, čelí bezprostrednému, evidentnému a všadeprítomnému nebezpečenstvu, tikajúcej časovanej bombe, ktorej, ako dúfala, nikdy nebude musieť čeliť. Zahltená, paralyzovaná a frustrovaná vo svojom čisto mužskom kabinete, s malou nádejou na záchranu, sa táto jediná žena ocitá v závode s časom o záchranu miliónov životov na oboch stranách konfliktu. Takmer nepoznateľná Helen Mirren stelesňuje jednu z najikonickejších a najvplyvnejších politických vodkýň dvadsiateho storočia, ktorú predtým v televízii stvárnila Ingrid Bergman a na divadelných doskách Anne Bancroft. Golda Meirová sa ocitla v centre dramatických geopolitických udalostí a v rozhodujúcej scéne vysokej diplomacie, v okamihu, ktorý sa jej krajine mohol stať osudným, ako žena obklopená samými mužmi – generálmi Dajanom, Elazarom, Šaronom a tiež Henrym Kissingerom.

Tvorcovia

Guy Nattiv

Hrajú

Helen Mirren, Liev Schreiber, Henry Goodman, Zed Josef, Claudette Williams

Trailer

Ocenenia

Won Nominated
Award
2023
MFF Berlín
Berlinale Special Gala 2023