Elvira Madigan

Elvira Madigan

86 minút
1967
Sweden Dráma / Historický / Romantický

Poetický príbeh vášnivej, tragickej lásky dvoch mladých ľudí podľa skutočnej udalosti z roku 1889. Vtedy zbadal mladý švédsky dôstojník gróf Sixten Sparre krásnu povrazolezkyňu Elvíru Madiganovú a zamiloval sa do nej. Opustil ženu a dve deti, dezertoval z armády a odišiel so svojou láskou do Dánska. Ani tam však neboli milenci dosť ďaleko, aby unikli svojim prenasledovateľom. Ich osud sa stal námetom jarmočných piesní a ľudových balád a dočkal sa aj filmového spracovania. Režisér Bo Widerberg natočil melodram za sprievodu Mozartovej a Vivaldiho hudby a jeho lyrický film je založený na nuansách a poltónoch, evokujúcich plátna francúzskych majstrov. Nie je tu mnoho dialógov, ťažisko rozprávania tkvie v obraze. Dvaja milenci, pohltení vášňou, vidia svet ako idylické miesto, ako slnkom prežiarený raj. Najkrajší sen však jedného dňa vyústi do všedného dňa... Hlavné role vytvorili Thommy Berggren, ktorý hral snáď vo všetkých Widerbergových filmoch, a sedemnásťročná Pia Degermarková, ktorú režisér náhodne objavil na jej maturitnom plese. Neskúsená Pia získala hereckú cenu v Cannes a bola zároveň s filmom nominovaná na Zlatý glóbus.

Viac informácií

Podobné tituly

Fanny a Alexander
Denník komornej
Leto s Monikou
Všetky moje listy spáľ
Muž na streche

O programe

1967
Sweden Dráma / Historický / Romantický

Poetický príbeh vášnivej, tragickej lásky dvoch mladých ľudí podľa skutočnej udalosti z roku 1889. Vtedy zbadal mladý švédsky dôstojník gróf Sixten Sparre krásnu povrazolezkyňu Elvíru Madiganovú a zamiloval sa do nej. Opustil ženu a dve deti, dezertoval z armády a odišiel so svojou láskou do Dánska. Ani tam však neboli milenci dosť ďaleko, aby unikli svojim prenasledovateľom. Ich osud sa stal námetom jarmočných piesní a ľudových balád a dočkal sa aj filmového spracovania.

Režisér Bo Widerberg natočil melodram za sprievodu Mozartovej a Vivaldiho hudby a jeho lyrický film je založený na nuansách a poltónoch, evokujúcich plátna francúzskych majstrov. Nie je tu mnoho dialógov, ťažisko rozprávania tkvie v obraze. Dvaja milenci, pohltení vášňou, vidia svet ako idylické miesto, ako slnkom prežiarený raj. Najkrajší sen však jedného dňa vyústi do všedného dňa...

Hlavné role vytvorili Thommy Berggren, ktorý hral snáď vo všetkých Widerbergových filmoch, a sedemnásťročná Pia Degermarková, ktorú režisér náhodne objavil na jej maturitnom plese. Neskúsená Pia získala hereckú cenu v Cannes a bola zároveň s filmom nominovaná na Zlatý glóbus.

Tvorcovia

Bo Widerberg

Hrajú

Thommy Berggren, Pia Degermark, Lennart Malmer, Cleo Jensen

Ocenenia

Won Nominated
Award
1968
Zlatý glóbus
Najlepší cudzojazyčný film, Najsľubnejší nováčik
Award
1967
MFF Cannes
Najlepšia herečka
Award
1969
BAFTA
Najlepšia kamera, Najsľubnejší nováčik